Utskrift

Veien til spordommer

Skrevet av Super User. i kategorien Jakt

Her finner du en liten guide til hvordan man kan bli spordommer/ettersøksdommer. I tillegg finner du link til en dommeroversikt.
 
Veien til spordommer / ettersøksdommer
Alle hunderaser kan lære seg å spor  i ulike kategorier og disipliner. Vi som driver med jakt og har aktive jakthunder, ser fordelen med å ha en egen ettersøkshund. Flere tar steget og får sin hund godkjent som ettersøkshund. Nye regler og forskrifter stiller nye krav til ettersøkshunder. Vi er da avhengig av gode ettersøkdommere.  Det å oppleve sin hund som lykkes i sporarbeid og gjennomfører sitt første skarpe ettersøk stimulerer flere til å tenke at dette vil jeg utforske videre og gå veien mot å bli dommer i spor. Gløden og entusiasmen kan fort få seg en liten knekk når man oppdager at veien til å bli spordommer, er lang og krever tålmodighet og arbeid.
  1. Her er en liten guide til å bli spordommer. Men nok en gang  ikke mist motet. Alt hundearbeid krever møysommelig arbeid. Ta kontakt med din hundeklubbs styre og meld din interesse. Her må du vise til at du har god erfaring i arbeid med hund og sporarbeid, samt ha de personlige egenskapene som vil kreves.
  2. Du må ha trent din egen hund og fått minimum 7 poeng på ferskspor og en 1. premie i blodspor.  Deretter er det viktig å få trent i praktisk ettersøk. Deretter gjennomføre et blodsporkurs.
  3. Kandidaten må så gjennomfør et grunnleggende dommerkurs iht  NKKs krav.
  4. Med bakgrunn i punkt 1 og 2 kan du få en godkjennelse av din hundeklubb for å gjennomføre utdanningen og bli aspirant.
  5. Nå starter den lange veien fram med å få praksis under prøver under en dommer. Dette må du ta initiativ til selv, dersom du ikke har noen som trekker deg med. 
  6. Godkjenning som dommer krever følgende trinnmodell: a) Elevarbeid: Få 1 hund til å fullføre ferskspor og 6 hunder til godkjent blodpsor (3 til premiering). b) Aspirantarbeid: Få 2 hunder til å fullføre ferskspor (1 til premiering) og 6 hunder til godkjent blodspor (3 til premiering).